Cukier w kostkach - wpływ na organizm człowieka

Wyobraź sobie, że roczne spożycie cukru na osobę w Polsce to aż 40 kg. Pomimo tego, że ilość ta z roku na rok na szczęście się zmniejsza to i tak w każdym polskim domu białe słodkie kryształki są zawsze pod ręką.

Obecnie tak naprawdę trudno znaleźć artykuł spożywczy, który nie zawiera cukru. Jest on dosłownie wszędzie, począwszy od uchodzących za zdrowe płatków śniadaniowych, kończąc na produktach mięsnych typu wędliny. Z powodu braku świadomości każdego dnia zjadamy wręcz ogromne ilości cukru, który dla organizmu ludzkiego jest bardzo szkodliwą trucizną.

Hasła typu „biała śmierć„, „cukrowa wata z mózgu„, czy też „cukier uzależnia jak narkotyki” to nie tylko puste slogany, ale szczera prawda. Wcale nie chodzi tylko o to, że cukier powoduje próchnicę i nadwagę. Ma też bardzo negatywny wpływ na naszą kondycję psychiczną i ogólny stan zdrowia. Nadwaga już od dawna jest uważana za chorobę śmiertelną. Naprawdę nie chodzi o to aby oceniać kogoś za to, że ma trochę więcej kilogramów, chodzi o coś znacznie więcej, o zdrowie.

Negatywne skutki nadmiernego spożycia cukru.

Poniżej prezentujemy 6 negatywnych skutków nadmiernego spożywania cukru.

Próchnica

Cukier czy to w postaci białych kryształków czy przetworzony w żywności powoduje znaczne ubytki w szkliwie zębów. Problem szczególnie dotyka dzieci w wieku szkolnym, które spożywają duże ilości słodyczy. Można śmiało powiedzieć, że próchnica wręcz żywi się cukrem. Jeśli Twoje dziecko lub Ty często „lądujecie” na fotelu u dentysty zwróćcie uwagę na swoją dietę. Być może tam znajdziecie przyczynę problemu.

Nadwaga i otyłość

Prowadzone regularnie badania jasno pokazują, że nadwaga i otyłość wśród dorosłych w ciągu ostatnich 30 lat zwiększyła się 3 – krotnie. Liczba dzieci z nadwagą wzrosła natomiast 2 – krotnie. Przyczyny takiego stanu rzeczy są powszechnie znane, winowajcą jest bohater tego artykułu czyli cukier. Cukierki, ciasteczka, słodkie gazowane napoje to produkty, którymi rodzicie i dziadkowie bardzo często rozpieszczają dzieci. Nie zdajemy sobie sprawy, że taka chwilowa przyjemność ma bardzo negatywny wpływ na organizm człowieka i doprowadzi w przyszłości do szeregu poważnych chorób i problemów zdrowotnych. Nawyki ludzi kształtowane są w dzieciństwie, niestety w dorosłym życiu bardzo trudno je zmienić.

Brak energii do działania i ciągłe uczucie przemęczenia.

W dzisiejszych zabieganych czasach najczęściej przygotowujemy posiłki na szybko, które nie są w stanie dostarczyć nam energii na cały dzień. Fast foody dają nam uczucie sytości, ale musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nie są to pełnowartościowe posiłki, nigdy nie dostarczą organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
To prawda, że cukier dodaje energii, ale jest to tylko chwilowy „zastrzyk”. Po jego strawieniu szybko następuje bardzo duży spadek naszej wydajności. Czujemy się przemęczeni i nic nam się nie chce. Z naukowego punktu widzenia to zupełnie normalna sytuacja, źle odżywiony organizm nie jest w stanie wydajnie pracować. Jeśli ciągle chodzisz zaspana/ny, nic Ci się nie chce, zwróć uwagę na swoją dietę. Nawet jeśli nie spożywasz cukru w czystej postaci, sprawdź skład produktów, które zjadasz. Być może nie zdajesz sobie sprawy z tego jak dużą ilość słodkiej trucizny zawierają.

Niepokój, nerwica i depresja

Duże skoki stężenia cukru w naszym organizmie (np. po zjedzeniu słodkiej przekąski) powodują spadek kondycji psychicznej i duże wahania nastroju. Jest to podstawowy objaw uzależnienia, organizm człowieka będzie domagał się cukru jeśli jest do niego przyzwyczajony. Nerwowość, niepokój, brak pewności siebie, stres, a nawet depresja to stany, które będą nam towarzyszyć gdy często sięgamy po słodkie przekąski. Niestety w miarę zwiększania spożycia cukru dolegliwości natury psychicznej będą się powiększać. To bardzo podobna sytuacja do uzależnienia alkoholowego.

Przedwczesne starzenie się

Niewiele osób zdaje sobie sprawę jak negatywny wpływ na naszą skórę ma nadmierne spożywanie cukrów. Za zapewnienie elastyczności skórze odpowiedzialny jest kolagen, cukry niestety rozkładają go znacznie szybciej niż zdrowe jedzenie. W następstwie nasza skóra robi się mniej jędrna i wygląda na starszą. Zanim zaczniesz zwalać winę za przedwczesny proces starzenia na genetykę czy inne czynniki (np. atmosferyczne) koniecznie zwróć uwagę na swoją dietę. Odbudowa kolagenu to niestety proces długotrwały jednak bez zmiany nawyków żywieniowych będzie tylko gorzej. Chcesz wyglądać młodziej i zdrowiej? Ogranicz spożycie cukrów!

Bardzo często ludzie młodzi mają problem z trądzikiem, nadmiernym łojotokiem czy rumieńcami. To typowe problemy dermatologiczne, za które odpowiada dieta zbyt bogata w cukry proste.

Podwyższone ryzyko zachorowań na przewlekłe choroby.

Zła dieta, bogata w cukry może doprowadzić do licznych zaburzeń w organizmie człowieka. Chodzi między innymi o problemy z układem krążenia, nadwagą, otłuszczeniem narządów wewnętrznych czy problemów ze wzrokiem. Obowiązkowo należy wspomnieć również o znacznie podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę oraz rozwinięcie się nowotworów. Nowotwory tak samo dobrze żywią się cukrem jak wspomniana wcześniej próchnica na zębach.

Jak widzisz nadmierne spożycie cukrów nie tylko zagraża naszemu samopoczuciu czy zdrowiu, ale również życiu.

Zastanów się czy chwilowe uczucie błogości po zjedzeniu czegoś słodkiego jest warte tego aby narażać nasz organizm na opisane powyżej dolegliwości i choroby? Dieta bogata w wartościowe składniki odżywcze nie tylko przyczyni się do polepszenia naszego stanu zdrowia, ale również polepszy się nasze samopoczucie psychiczne, będziemy mieli lepszy kontakt z innymi ludźmi.

Początki odstawienia cukru bywają bardzo trudne, strach przed utratą chwilowej błogości bardzo nas zniechęca. Jednak każdy kto się przełamie, zrozumie jak negatywny wpływ na jego organizm ma cukier i go odstawi już nigdy nie chce wyjść z tego stanu. Lepiej czuć się dobrze przez cały dzień niż tylko po zjedzeniu czegoś słodkiego.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder